Laddstationer till bostadsförening

Så du vill installera laddsattioner? Inga problem, vi jobbar med dig för att få den bästa lösningen. Är du privatperson kan du läsa mer på laddbox för privatperson

Innehåll:

Hur går man tillväga för att köpa en laddstolpe?

Det blir allt mer populärt att bostadsrättsföreningar installerar laddstolpar till elbilar och laddhybrider. Det fungerar lika bra att installera laddstolpe i en bostadsrättsförening som för en privatperson.

Även bostadsrättsföreningar kan få 50% avdrag på sin investering, detta genom att ansöka om bidrag från Naturvårdsverket.

Bidraget uppgår till max 15 000 kronor per laddstolpe som bostadsrättsföreningen väljer att installera.

Det första du bör göra är när du vill installera en laddbox hemma är att se över olika modeller och ta in offerter från flera installatörer. När du bestämt dig för vilket företag du vill anlita brukar själva installationen gå till på följande sätt:

Elektrikern ser över installationens förutsättningar och laddboxens placering. Undersökning av din elcentral genomförs. Kabel dras mellan elcentralen och laddboxen, vilket ibland kräver håltagning. Laddboxen monteras på väggen med skruv. Elektrikern säkerställer att laddboxen fungerar som den ska och gör en slutbesiktning. Färdigt! Din elbil eller laddhybrid är nu redo att laddas snabbt och smidigt på hemmaplan. När du lagt din beställning för installation av laddbox brukar oftast leverantören ringa eller komma på besök för att titta på förutsättningarna hos dig för att förbereda för installationen. Då får du också chans att ställa dina eventuella frågor.






Vad avgör priset?

Det som framförallt avgör priset på er investering i laddstolpar är följande:

Modell på elbilsladdaren. Det finns olika typer av elbilsladdare med varierande effekt och funktioner. På vägg eller stolpe. Hur ni väljer att installera laddplatserna är vad som påverkar priset mest. Om ni väljer att installera laddboxarna direkt på en vägg är det billigare än att installera stolpar, vilket kräver markarbete.






Vem betalar för laddningen i en BRF?

När flertalet medlemmar i en bostadsrättsförening laddar sin elbil dagligen behöver man på förhand ha kommit överens om hur debiteringen för elen som förbrukas ska ske.



Här finns det framförallt tre olika upplägg:


Individuell elmätning och debitering:

Detta innebär att varje hushåll som nyttjar laddstolparna själva betalar för varje kWh som de förbrukar direkt till bostadsrättsföreningen.



Schablonkostnad på parkeringsavgiften:

Man kan även besluta om att ha en schablonkostnad för elbilsladdningen som sedan läggs på parkeringsavgiften för varje bil som nyttjar en laddstolpe.



Varje laddstolpe har ett eget elnätsabbonemang:

Om varje hushåll som laddar sin elbil använder en laddstolpe vardera kan man teckna egna elavtal för dessa, vilket gör att man själv betalar för den el som man förbrukar direkt till elleverantören. Moms vid individuell debitering

Från och med januari 2020 behöver el, vatten och gas som inte ingår i avgiften, utan debiteras efter förbrukning, beläggas med moms. Er förening kan därmed behöva momsregistreras.

Om det totala debiterade värdet under ett år ligger under 30 000 kronor kan föreningen dock fortsatt ses som momsbefriade. Detta går att läsa mer om på Fastighetsägarnas hemsida. Ni kan också välja att kontakta Skatteverket för att se hur det påverkar just er förening.






Hur kan man finansiera köpet av laddstolpar?

Det finns olika sätt för en bostadsrättsförening att finansiera sitt köp av laddstolpar. Nedan kommer några exempel på vanliga alternativ som man kan utforska:

Föreningen står för kostnaderna. I en bostadsrättsförening med god ekonomi kan man besluta att föreningen står för hela kostnaden för inköp och installation av laddplatser. Höjd parkeringsavgift. Ett annat alternativ kan vara att finansiera inköpet genom en höjd parkeringsavgift för de hushåll som nyttjar elbilsladdarna. Användarna betalar själva. Man kan även låta de som planerar att använda laddstolparna själva betala för kostnaderna.






Bidrag för laddstolpar i bostadsrättsförening

En bostadsrättsförening kan via Naturvårdsverket söka bidrag när dem investerar i laddstolpar. Bidraget ger 50% tillbaka av kostnaden för material och arbete, men maximalt 15 000 kronor per laddstolpe.

Bidraget betalas ut som ett engångsbelopp och ansökan är öppen så länge medel finns kvar.

Det är möjligt att ansöka om bidraget upp till 6 månader efter att laddstolparna är installerade, men det är alltid bättre att ansöka om bidraget innan ni påbörjar er investering.



Så går ansökan om bidraget till:

Ansökan om investeringsstödet sker digitalt via Naturvårdsverkets E-tjänst. Efter beviljande har ni 9 månader på er att slutföra installationen av laddstolpar. Efter att installationen är slutförd har ni 3 månader på er att skicka in en begäran om utbetalning.

Så går det till

Kontakt

Du kontaktar oss och vi får en bild av vad du är ute efter och diskutera de bästa allternativen för dig och dina önskemål. Låter det intressant bokar vi in ett hembesök.

Hembesök

Vi kommer ut till dig för att planera och se vad den bästa lösningen är.

Offert

Efter att gjort en uppskattning av din bostad och dina krav skickar vi en offert till dig.

Installation

När du fått en offert och känner dig nöjd kommer våra montörer och installerar.

Uppföljning

Efter allt är klappat och klart har du våra uppgifter men vi ser alltid till att följa upp för att se så allt känns och funerar bra.

Vanliga frågor

Är mitt tak redo?

Kan man göra installationen själv?

Jag har redan solceller. Kan jag byta bara panelerna?

När kan jag räkna med att investeringen betalat av sig?

Simon Svensson

Grundare / Elektriker

simon.svensson@pvsolteknik.se
073-531 29 19

Alan Rasul

Grundare / Projektör

alan.rasul@pvsolteknik.se
076-939 26 68

Boka gratis hembesök

Vi bedömer er fastighets förutsättningar på plats för bästa resultat.

Kontakta oss